Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory - Gruszki marynowane w occie winnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
ocet winny 150 ml
cukier 0,5 kg
woda 400 ml
skórka cytrynowa 4 paski
Cynamon cały Prymat 1
Goździki całe Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przetwory - Gruszki marynowane w occie winnym

Gruszki muszą być twarde i zielone, wtedy nie będą się rozpadały.

Przygotowuję marynatę: wodę, ocet, cukier gotuję w goździkami, kawałkiem kory cynamonu (mielony spowoduje ciemnienie gruszek w słoikach) i skórką cytrynową.

Wrzucam do niej obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych ćwiartki gruszek i gotuję, aż będą szkliste: ok. 5-6 minut.

Owoce wyjmuję z zalewy i jeszcze gorące przekładam do wyparzonych słoików.

Zalewam gorącą marynatą i zakręcam słoiki, odwracając do góry dnem, by się zawekowały.

UWAGA: do słoików nie wkładam goździków z zalewy, gdyż gruszki zrobią się sine, przekładam za to skórki cytrynowe i połamaną korę cynamonu.
Jeśli owoce i zalewa były gorące, gruszek nie pasteryzuję.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 08.08.2013 09:23
takie gruszki zawsze robiła moja Babcia i Mama -pyszne
pestka 01.07.2013 08:03
sama nie robiłam takich gruszek , ale jadłam u znajomych - pyszne
Stenka 24.06.2012 13:20
tez takie robię, wybieram specjalną odmianę gruszek
DanutaS 01.02.2012 09:51
jeszcze takich nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak