Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biscotti podwójnie czekoladowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
kakao 1/4 szklanka
jajko 1 sztuka
płynny miód 80 gram
cukier brązowy 1/3 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka
orzechy włoskie 1/2 szklanka
gorzka czekolada posiekana 1/2 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Biscotti podwójnie czekoladowe

Mąkę dobrze wymieszać z kakao, sodą i solą. Jajko roztrzepać i dokładnie wymieszać z cukrem oraz miodem. Połączyć składniki i wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy - wymieszać.

Posypując dłonie mąką uformować z ciasta podłużny bochenek o długości około 30 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut, aż będzie lekko brązowe. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut.

Po wystudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromki, na ukos. Ułożyć na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.

Z przepisu otrzymałam około 25 biscotti. Można długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Do popołudniowej kawy są idealne!

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 09.11.2011 22:11
pyszności
treonina 07.09.2011 00:35
świetne
Beatris 05.09.2011 11:20
Nabrałam na nie ochoty.
Iwona56 04.09.2011 16:30
super
aguus 03.09.2011 20:04
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak