Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami (z ciasta ptysiowego)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,5 litra
masła 5 dag
mąki krupczatki 50 dag
jajko 3
sól
śliwki 1 kg
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami (z ciasta ptysiowego)

W garnku zagotować mleko z masłem i odrobiną soli, po czym ciągle mieszając wsypujemy stopniowo 40 dag mąki. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, nastepnie mieszając wbijamy po jednym jajku i wsypujemy resztę mąki. Gotowe ciasto rozwałowywujemy, tniemy na kawałki, w które wkładamy śliwki i formujemy knedle. Gotujemy je we wrzącej wodzie 10 minut. Przed podaniem można knedle posypac cukrem, polac rozpuszczonym masłem lub śmietaną

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 16.07.2012 21:40
pomysłowe
kuklik 27.04.2011 12:04
z takim ciastem nie robiłam
izapozdro 28.02.2011 20:49
pycha
matii6 09.01.2011 21:18
interesująca propozycja
monisia1977 10.12.2010 08:00
uwielbiam
alaaa 21.10.2010 10:59
smaczne,polecam
Łucja1 06.09.2010 16:07
warto zrobić! palce lizać!
Beata73 05.09.2010 14:26
na pewno jest puszyste! zrobię takie w tygodniu!
mamusia1 01.09.2010 09:44
musi być smaczne!
Łucja1 30.08.2010 20:19
warto spróbować!
pawel007 25.08.2010 07:57
pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak