Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany sandacz

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na sandacza z grilla z cytrynową nutą. Znakomicie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i warzywną sałatką. 

Składniki:

sandacz 1 sztuka
cytryna 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku
masło 50 gramów
natka pietruszki do smaku
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany sandacz

Rybę sprawić, oczyścić z łusek, nie odcinać głowy ani płetw. Skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, natrzeć solą, pieprzem, bazylią i roztartym czosnkiem. Pozostawić na jedną godzinę w chłodnym miejscu, aby nabrała aromatu.

Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki, włożyć je do wnętrza ryby. Natkę pietruszki drobno pokroić, połowę włożyć do wnętrza ryby. Rybę umieścić w folii aluminiowej, położyć na niej płatki masła, posypać resztą natki. Dokładnie zawinąć w folię, grillować po około 20 minut z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak