Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stromboli ( Włoska odmiana pizzy)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
drożdże 40 g
mleko 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Stromboli ( Włoska odmiana pizzy)

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać by było letnie. Dodać oliwę, jajko oraz rozdrobnione
drożdże i wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól oraz przyprawy suszone,
na koniec wlać mleko. Ciasto wyrobić by było elastyczne i nie kleiło
się do rąk. W razie czego dodać mąki bądź letniej wody w zależności od
konsystencji ciasta. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Stromboli  ( Włoska odmiana pizzy) foto
2
Pomidora, papryki, mortadellę pokroić w kostkę. Ser mozzarella drobno
posiekać. Kukurydzę odcedzić. Rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawiając do smaku kolorowym pieprzem
oraz papryką słodką mieloną.
Krok 2 - Stromboli  ( Włoska odmiana pizzy) foto
3
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na ok 1 cm
grubości. Posmarować przecierem pomidorowym a następnie ułożyć na
połowie ciasta plasterki szynki i salami. Na salami wyłożyć farsz i
przykryć plasterkami sera ricotta. Pozostałym ciastem przykrywamy nasz
farsz i zlepiamy dokładnie boki.
Krok 3 - Stromboli  ( Włoska odmiana pizzy) foto
4
Smarujemy oliwą a następnie posypujemy makiem. Stromboli umieszczamy w piekarniku na ok 40 min. w temp. 180\'C. Smacznego !!
Krok 4 - Stromboli  ( Włoska odmiana pizzy) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.02.2015 21:26
Dlaczego "Włoska odmiana pizzy", przecież pizza pochodzi właśnie z Włoch.
czekoladka_m 11.10.2013 18:45
Ekstra! A jak pięknie wyrosło ciasto:)
olkaaa 28.08.2013 07:45
wygląda kusząco
Wafelek2601 04.06.2013 09:33
Z chęcią spróbuję jak smakuje taka pizza
AURELKA 07.04.2013 20:41
wygląda wspaniale
Anna133 07.11.2012 21:30
a ja się zabieram i zabrać nie mogę
caralajna 19.08.2012 07:17
super ciekawa, chętnie spróbuję
RenataZ-et 14.08.2012 12:13
rewelacja! aż ślinka cieknie :)
Anna133 21.05.2012 20:13
ale ciekawe danie
Andysz 02.05.2012 08:00
wspaniała!;)
Halusia 19.09.2011 20:18
Pyszna
Iwusia 02.09.2011 23:45
Nie wiem dlaczego reszta składników się nie pojawiła, nawet po edycji wyskakują te cztery składniki :/
MarianM 02.09.2011 23:24
z 4 składników taka porcja ?
pacpaw 31.08.2011 22:26
fajowe - taki placek po węgiersku ale w cieście :o)
novita26 31.08.2011 08:35
mniam
Agnieszka_B 29.08.2011 15:03
Musi smakować rewelacyjnie:)
agnieszka214 28.08.2011 06:44
smaczne
Katarzyna/kate1980 27.08.2011 21:44
super przepis
aginaa 27.08.2011 19:11
slicznie sie prezentuje
ewasylwia 27.08.2011 11:23
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak