Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek na ciepłych lodach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek na ciepłych lodach

Białka ubić, dodać cukier i cały czas ubijać. W garnuszku półlitrowym rozmieszać łyżką żółtka z proszkiem i octem odstawić do wyrośnięcia. Dodać do ubitych białek, a na końcu delikatnie wymieszać masę jajeczną z mąką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC . Po upieczeniu biszkopt ostudzić
Masa: 0,5 kg sera śmietankowego, 0,5 l śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 galaretki cytrynowe, 8 sztuk ciepłych lodów w czekoladzie.
Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodawać porcjami ser i ostudzone galaretki. Całość wymieszać. Odciąć spody lodom, przeciąć wzdłuż na pół, poukładać na biszkopcie przekrojoną powierzchnią do dołu i na to wylać tężejącą masę serową. Powierzchnię wyrównać i posypać startą gorzką czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.10.2012 17:45
super
Habibi 18.07.2012 08:24
żałuję, że brakuje fotki ...
barbara11561 17.02.2012 09:50
świetny
sylwia / sytofala 31.08.2011 12:17
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak