Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z czereśniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dkg
żółtko jajek 5 szt
cukier puder 3/4 szklanka
margaryny 1 kostka
kwaśna śmietana 4 łyżki
czereśnie 70 dkg
cukier puder 1/2 szklanki
białko 5 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat - -
kisiel wiśniowy - bez cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z czereśniami

Ciasto kruche szybko zagnieść, podzielić na 2 części, najlepiej na połowę. Jedną część schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, drugą na 2 - 3 godziny włożyć do zamrażarki.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blaszkę (moja miała wymiary 22 x 32 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 - 15 minut w temp.peraturze 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (wchłonie ona wodę z owoców). Wyłożyć gęsto owoce.
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać kisiel, ubić. Piankę wyłożyć na owoce.
Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto wyciągnięte z zamrażarki.
Piec około 40 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.04.2013 00:22
z czereśniami nigdy nie robiłam, super
KasiaK90 22.02.2012 16:26
pyszne ciasto
bami 29.01.2011 10:49
Aż chce się zjeść monitor z tym zdjęciem :O
kitka 18.01.2011 16:22
muszę koniecznie spróbować
Monika193
Monika193 29.09.2010 13:23
ślicznie wygląda
Agnieszka191 27.09.2010 22:18
Nie jadłam jeszcze nigdy ciasta z czeresniami, może jednak warto by spróbowac latem
justyna111 22.09.2010 17:29
super
Lidia11 22.09.2010 14:11
pycha
Katarzyna156 21.09.2010 09:37
mniam :)
Karolcia12 20.09.2010 21:59
dobre
pauluna
pauluna 21.06.2010 14:34
ale pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak