Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt przekładany kremem i dżemem

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżkeczka
aromat śmietankowy 1 sztuka
mleko 4 szklanki
budyń śmietankowy 2 sztuki
cukier 1 szklanka
masło 200 gramów
dżem truskawkowy 1 słoik
czekolada 0,5 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na 3 części. Nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.W 1 szklance mleka rozpuścić budynie śmietankowe i cukier. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać mleko z rozpuszczonym budyniem i cukrem, mieszając chwilę pogotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń, a na koniec aromat śmietankowy.Na jedną część biszkoptu dżem, później krem, przykryć biszkoptem i znów krem i przykryć biszkoptem. Posmarować wierzch niewielką ilością kremu i poprószyć startą czekoladą lub zrobić polewę. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna142 25.07.2011 09:05
ale ładnie się prezentuje
Małgorzata77 24.07.2011 22:50
Ja się nie oparłam i najgorsze jest to, że zjadłam go o wiele za dużo :)
Gosia40 24.07.2011 22:05
Pyszne ciasto... nie mogłabym się oprzeć:)
gosia47-47 24.07.2011 21:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak