Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik - owocowa maskarada

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 1 szkl
żółtko jajek 4 szt
śmietana 3 łyżki
margaryna 250 g
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik - owocowa maskarada

dodatkowo
3 śmietanki Śnieżka
1 szkl poziomek
1 szkl jagód
mleko
owoce do przybrania

Na początku należy przygotować sobie szablon z papieru w kształcie 8 płatkowego kwiatu, taki by pasował nam na klosz czy talerz.
Z podanych składników zagnieść ciasto , wałkować cienko i od szablonu wyciąć 3 takie kwiatki, jeden przed upieczeniem pociąć na osobne płatki kwiatu.
Upiec na rumiany kolor wszystkie elementy i wystudzić.
Jagody i poziomki zmiksować osobno i dolać tyle mleka by miały objętość 200 ml .. na każdym ubić jedną śnieżkę. Masę kolejno przełożyć do szprycy i na przemian nałozyć na pierwszy placek. ps. dobrze jest przed nałożeniem masy, placki zmoczyć mlekiem. Przykryć drugim kwiatkiem również lekko polanym mlekiem. Na wierzch nakładać białą trzecią śnieżkę ubitą bez owoców i pozostałe z kolorowych jeśli nam zostało. Płatki upieczone osobno dekorować szprycą i ustawić każdy na boku tak by całość tworzyła kwiat. wszystko uzupełnić owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 20.09.2011 10:34
cudeńko
Justyna223 11.09.2011 19:38
piękny
ewasylwia 16.07.2011 10:56
piękny poprostu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak