Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza z szynką i papryką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 22 dkg
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
sól szczypta
masło 1 łyżka
mleko zimne 1/2 szklanki
sos pomidorowy
olej z pestek winogron 1 łyżka
pomidory 20 dkg
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cukier
sól
pieprz
Nadzienie:
papryka czerwona 1 szt
pieczarki 10 dkg
szynka 10 dkg
cebula 1 szt
oregano 1 łyżeczka
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: pizza z szynką i papryką

Cebulę obieramy,siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju,dodajemy pomidory bez skórki drobno pokrojone i liść laurowy gotujemy przez 10 min pod przykryciem,następnie zdejmujemy pokrywkę i na dużym ogniu odparowujemy sos aż stanie się gęsty.Wyjmujemy liść laurowy i doprawiamy solą i pieprzem następnie studzimy.Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta oprócz mleka,łączymy mąkę z masłem aż powsaną grudki przypominające bułkę tartą.Porcjami wlewamy mleko i zagniatamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.Wałkujemy je na placek o średnicy 30 cm.W formie wyłożonej folią aluminiową i cienko posmarowanej oliwą układamy placek.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Sos smarujemy pośrodku placka,zostawiamy jedno centymetrowy brzeg,układamy najpierw pokrojoną w paseczki paprykę a pozniej płatki pieczarek na pieczarkach kostki lub plasterki szynki,następnie posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min.Po wyjęciu dzielimy na 4 części i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.09.2011 07:44
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak