Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z schabem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sznycle wieprzowe 4 szt.
cebula
ząbki czosnku 3 szt.
przyprawa do gyrosa
olej 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
tymianek 2 łyżeczki
masło 8 dag
mąka 6 dag
mleko 1 litr
rosół 1 łyżka
pieczarki 25 dag
pomidory 6 szt.
sól
pieprz
ser owczy 10 dag
ser żółty 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z schabem

mięso pokroić w paski. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać z cebulą, przyprawą do gyrosa, 3 łyżkami oleju, listkami laurowymi i tymiankiem. Przykryć, odstawić na 12 godzin do lodówki. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać mleko i trochę wody, zagotować, dodać rosół. Gotować 15 minut. Przyprawić sola i pieprzem. Pieczarki pokroić w plasterki, smażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem. Na tym samym oleju smażyć mięso przez 4 minuty. Pomidory pokroić w plasterki, ser owczy w kostkę. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, na to włożyć starty żółty ser, mięso, pomidory i pieczarki. Znowu posypać serem żółtym i polać sosem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Na końcu posypać kostkami sera owczego i oprószyć tymiankiem. Piec 45 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak