Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe węzły z cynamonem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 l
drożdże 50 g
mleko 0,5 l
sól 0,5 łyżeczki
masło 15 dkg
jajko 1 szt
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżka
cukier kryształ 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe węzły z cynamonem

Drożdże rozpuścic w 0,5 szklanki mleka. Masło rozpuścic, dodlac resztę mleka i lekko podgrzac. Mąkę wymieszac z cynamonem i solą. Do mąki dodac mleko z masłem i rozpuszczone drożdże oraz cukier. Wyrobic gładkie i lśniące ciasto. Odstawic na około 40 minut do wyrośnięcia. Z ciasta formowac wałeczki i wiązac je w supełki. Ułożyc na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac cukrem kryształem. Odstawic az porządnie urosną. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 190 stopni przez około 10-12 minut ( na złoto) i wystudzic na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 06.10.2013 23:56
mniam... mniam ... wyglądają pysznie
Ela20 06.07.2011 13:35
apetyczne :)
Misiabe 05.07.2011 13:33
Pycha!
Nina7 05.07.2011 13:26
Pyszniutkie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak