Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczano-serowe ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1/2 kg
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
mąka 10 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól do smaku
cukier do smaku
twaróg 1/2 kg
śliwki węgierki 1/2 (bez pestek)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczano-serowe ze śliwkami

Ugotowane, ostudzone ziemniaki razem z serem twarogowym przemleć w maszynce. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać ziemniaki z serem, dodać jajka, żółtko, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek, pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, położyć na środek śliwkę, zlepić i uformować knedle. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zagotować pod przykryciem, następnie zdjąć przykrywkę i gotować aż śliwki będą miękkie. Podawać okraszone stopionym masłem lub ze śmietaną, posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 06.11.2013 17:23
Fajne połączenie.
jeta72 27.04.2012 23:18
super
artur7 16.07.2011 15:27
wspaniałe
novita26 14.07.2011 08:10
mniam
Mariusz10 06.07.2011 23:53
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak