Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki serowo-drożdżowe

4.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 500 gramów
mąka 1000 gramów
margaryna 150 gramów
jaja 4 sztuki
drożdże 100 gramów
cukier 200 gramów
mleko 500 gramów
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki serowo-drożdżowe

Drożdże rozpuszczamy w całym mleku z częścią cukru i mąki tak, aby zrobiła się konsystencja gęstej śmietany. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn dodajemy do zmielonego sera. Następnie dodajemy jaja, roztopioną i przestudzoną margarynę, pozostałą część cukru i mąki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gotowe pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm. Wykrawamy kółka szklanką, a później kieliszkiem robimy dziurki w środku. Tak przygotowane oponki pozostawiamy ponownie od wyrośnięcia.

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i wkładamy oponki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwester 07.02.2024 20:50
Mi wyszło bardzo kleiste ciasto z podanych proporcji.
Anex 18.02.2024 14:31
Bo trzeba dać same żółtka i jest ok
Anna152 27.02.2013 14:19
uwielbiam takie
ewaa 22.04.2012 17:05
pyszne:)
lolajna7 09.11.2011 22:15
przepis do wypróbowania :)
Ela15 07.11.2011 08:06
coś pysznego
Anna133 04.07.2011 08:22
mój synek je uwielbia
Anna133 03.07.2011 07:24
ciasto jest zupełnie inne w smaku niz drożdżowe ;)
iwa643 03.07.2011 07:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak