Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowo-czekoladowe
dodatkowo galaretkę truskawkową
kilkanaście ładnych truskawek opłukanych i obranych z szypułek
herbatniki
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Z podanych składników przygotować ciasto na biszkopt i upiec w tortownicy o śr. 26 cm.Tortownicę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Masło spienić mikserem, dodać masę krówkową i przez chwilę miksować. Orzechy rozdrobnić blenderem lub wysypać na ścierkę i utłuc wałkiem.Wymieszać z masą i wyłożyć na biszkopt.Na krem wyłożyć warstwę herbatników. Przygotowanie masy truskawkowej: truskawki opłukać i usunąć szypułki. Serek spienić mikserem dodać cukry, zmiksowane truskawki i żelatynę przestudzoną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wodzie . Dokładnie wymieszać i wstawić do chłodziarki ,aby lekko stężało.Wyłożyć masę na herbatniki i położyć warstwę truskawek. Przygotowanie masy białej: Serek spienić mikserem z cukrami i wymieszać z przestudzoną żelatyną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody .Masę wylać na truskawki i wstawić do lodówki aby stężało .Wierzch udekorować tężejącą galaretką.