Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami:

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka truskawkowa 3 szt
śmietana 30% 330 ml
cukier puder 1 łyżka
truskawki 25 dag
Biszkopt 1 szt.
serek homogenizowany 400 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-śmietanowe z truskawkami:

Wykonać spód wg przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/142177/biszkoptowy-spod-do-ciasta.html, Przeciąć na 2 części.
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, ostudzić, zostawić do stężenia, truskawki odszypułkować pokroić w drobną kostkę.
Pierwszą warstwę ciasta wysmarować masą serową wykonaną z serka z dodatkiem truskawkowej kostki i 250 ml tężejącej galaretki, wymieszać dokładnie łyżką i wylać na biszkopt, przykryć drugą warstwą biszkopta, wykonać drugą masę: ubić śmietanę 30% z 1 łyżką cukru na sztywno, dodać pozostałą część galaretki, wymieszać mikserem i wyłożyć na biszkopt.

Składniki na wierzchnią warstwę:
25 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
Truskawki odszypułkować i pokroić w plastry, ułożyć na masie śmietanowej wzdłuż blachy, tak aby truskawki zachodziły jedna na drugą, galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek1 21.06.2011 18:29
Kusicielka
Beatris 14.06.2011 10:30
Oj kusi to ciasto, kusi.
bejciu24 13.06.2011 20:51
poprosze porcyjkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak