Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierś kurczaka w truskawkach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 30 dkg
piersi z kurczaka 60 dkg
wino białe wytrawne 1/2 kieliszka
sól
cukier szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: pierś kurczaka w truskawkach

Truskawki oczyszczamy,myjemy i osuszamy i kroimy na małe cząstki.Piersi kurczaka myjemy oczyszczamy z błonek i kroimy na plastry a następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Pod koniec smażenia doprawiamy mięso solą,pieprzem.Przekładamy mięso na talerz i przykrywamy folią aluminiową.Z patelni wylewamy nadmiar tłuszczu,wlewamy wino i podgrzewamy,gdy się zacznie gotować dolewamy szklankę zimnej wody wymieszanej z mąką ziemniaczaną i gotujemy aż sos zgęstnieje cały czas mieszając,doprawiamy solą pieprzem i szczyptą cukru,pod koniec dodajemy pokrojone truskawki i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.Mięso polewamy sosem truskawkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 07.04.2012 20:37
ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze kurczaka z truskawkami
Krystyna32 10.11.2011 19:05
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak