Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne pulpety rybne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet rybny 1/2 kg
jajko 1 szt
olej do smażenia
cebula 2 szt.
czosnek ząbki 2
kolendra mielona 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pomidory bez skóry 2 szt.
mąka 1/4 szkl.
skórka cytrynowa (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne pulpety rybne

Filety z białej ryby (np. dorsza, halibuta, lub morszczuka) zemleć w maszynce, bądź rozdrobnić w blenderze. Dodać jajko, wyrabiać, odstawić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić ostrą paprykę/ chilli, drobno pokrojoną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek, skórkę z cytryny, imbir, kolendrę i sól. Mieszając smażyć na małym ogniu ok. 10 min.
1/3 przesmażonych przypraw dodać do ryby. Resztę odłożyć do miseczki.
Uformować niewielkie pulpety, obtoczyć w mące.
Wlać jeszcze trochę oleju na patelnię, rozgrzać, ostrożnie wkładać pulpety, smażyć na średnim ogniu. Obracać, by pulpety się zezłociły.
Dodać pomidory, przesmażone przyprawy, lekko wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 25 min., od czasu do czasu mieszając.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 20.10.2010 10:13
super
iwona332 20.10.2010 10:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak