Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tagin z jagnięciny z owocami i miodem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcze 4 szt
grejpfrut 2 szt
cebula 4 szt
olej 6 łyżek
miód 8 łyżek
cynamon Prymat 1 łyżka
papryka mielona 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 2 łyżki
kuskus 500 gram
sól
kawałki cynamonu
jagnięcina 1,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: tagin z jagnięciny z owocami i miodem

Mięso myjemy kroimy w kostki o boku 4 cm.Pomarańcze myjemy i osuszamy,obieramy ze skórki i kroimy ją na drobne paseczki,następnie wyciskamy sok z pomarańczy i grejpfruta.Cebulę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki i smażymy ją na 2 łyżkach oleju przez 10 min nie rumieniąc.Na osobną patelnię wlewam olej i wkładamy pokrojone mięso,doprawiamy solą i obsmażamy ze wszystkich stron.Gdy cebula jest już usmażona przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego dodajemy,cebulę sok z pomarańczy i grejpfrutów,miód,sproszkowany cynamon,paprykę ,kolendrę.W razie potrzeby dodajemy wodę aby całe mięso było zanurzone,dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny co jakiś czas dolewając wodę.Kuskus gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kaszę polewamy przygotowanym mięsem z owocami.Można przybrać skórkami i kawałkami cynamonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak