Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 łyżki
mąka kartoflana 5 łyżek
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
ziemniaki pół kg
sos
mięso z łopatki pół kg
margaryna pół kostki
cebula 1 sztuka
Kucharek przyprawa do potraw wg uznania
kostka do sosów kucharek 1 kostka
woda pół szklanki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki ugotować, przemleć przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dać obie mąki, jajko i żółtko i wyrobić niezbyt twarde ciasto, dodawać jeszcze mąki jakby jeszcze potrzebowało. Robić kluski.
SOS: Do rondelka dać margarynę. Pokroić w kostkę cebulę. Zrumienić, dodać pokrojone mięso, kostkę kucharka oraz przyprawę do wieprzowiny. Smażyć aż mięso będzie miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić KUCHARKIEM. Kluski gotować ok. 7 minut, gorące polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.01.2012 12:02
pycha
ewelinapac 05.12.2011 17:16
mniam
malaczarna23 18.09.2011 10:09
uwielbiam
tomek18 04.08.2011 15:48
pyszność
maciek7 19.07.2011 21:21
uwielbiam :)
Juleczka20 29.06.2011 14:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak