Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowo-pomarańczowa
Skórkę nie pryskanej cytryny umyć gorącą wodą, następnie drobno zetrzeć. Zastępczo można użyć zapachu cytrynowego. Przyprawić ciasto. Białko ubić z kilkoma kroplami soku cytrynowego i solą nie dającą się kroić nożem pianę. Nałożyć na ciasto. Małą formę do babek dokładnie nasmarować tłuszczem, najlepiej za pomocą pędzelka i i rozpuszczonego w cieple tłuszczu, a następnie wysypać migdałami, dzięki czemu skórka stanie się wyjątkowo smaczna. Resztę migdałów wymieszać z tartą bułką i cynamonem, wysypać na pianę. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nałożyć do przygotowanej wcześniej formy.
Temp pieczenia: 200 stopni C.
czas pieczenia: 30-35 minut.
Wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać go z sokiem cytrynowym i 40g cukru.
Ciasto po 10 minutach przełożyć na kratkę kuchenną, kilkakrotnie nakłuć głęboko drewienkiem, następnie skropić sokiem za pomocą łyżeczki, odstawić, by sok mógł wsiąknąć.
Przed podaniem śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru waniliowego. Babkę pokroić na kawałki, każdy udekorować sporym kleksem bitej śmietany.