Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser mascarpone 450 g
cukier 1/4 szklanki
amaretto 4 łyżki
śmietanka kremowa 200 ml
biszkopty podłużne 24 sztuki
kawa 3/4 szklanki
kakao 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

W dużej misce połączyć ser, cukier i 2 łyżki amaretto, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Mikserem ubijamy schłodzoną śmietankę i dodajemy ją do masy z mascarpone. Wszystko razem mieszamy.
Kawę robimy z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zalanej 3/4 szklanki wody, po ostudzeniu dodajemy 2 łyżki amaretto/
Biszkopty (podłużne, proste do tiramisu) maczamy w kawie i układamy na dnie kwadratowej formy o boku 20 cm (wyłożonej folią spożywczą) na nich połowę masy, posypujemy połową kakao, układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów, resztę masy serowej i posypujemy kakao.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 02.08.2012 20:55
super wygląda
Andysz 21.04.2012 00:38
uwielbiam;)
Sylwia56
Sylwia56 18.08.2011 11:46
Ekstra
Iwona56 04.05.2011 15:23
pycha
misia53 02.05.2011 21:45
Z amaretto jest najlepsze...
Robert10 01.05.2011 14:29
o jakie pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak