Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik kakaowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 6
mąki pszennej 3/4 szkl
kakao 3 lyzki
cukru 3/4 szkl
proszku do pieczenia lyzeczka
masa
mleko 1 litr
cukru 1 szkl
cukier waniliowy 1
jajko 3
mąki pszennej 4 lyz
mąki ziemniaczanej 4 lyz
margaryna 1
POSYPKA do posypania
skórka z pomarańczy do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: torcik kakaowy

Białka ubić na sztywno z cukrem ( cukier dodajemy, gdy piana jest już dość sztywna). Do bardzo sztywnej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając robotem, ale na najniższych obrotach.
Do jajecznej masy porcjami przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao a następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy ciasto do tortownicy . Jeżeli chcemy cienki biszkopt oczywiście wybieramy odpowiednio większe blaszki. pieczemy takie same 3 placki.
Biszkopt wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 25 - 30 minut.
W 1/4 szklanki mleka roztrzepujemy jajka i obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy rozrobione jajka z mąką. Zagotowujemy i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Margarynę ucieramy i dodajemy do niej po łyżce przestudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. placki przekładami przygotowaną masa na koniec posypujemy posypka i skórka pomarańczową:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 02.01.2012 17:18
rewelacyjny
Grażyna13 02.07.2011 18:04
Smakowity !
magical66 27.06.2011 17:00
pyszności
IKrakowianka 14.05.2011 21:33
wygląda pysznie :)
grazia1 29.04.2011 12:45
prosty i dobry
suzana 28.04.2011 15:23
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak