Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

marynowany udziec jagnięcy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec jagnięcy z kością 2 kg
ziemniki 1,3 kg
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 1/4 litra
sól szczypta
czosnek 3 ząbki
pieprz ziarnisty 1 łyżka
rozmaryn 2 gałązki
cytryny 2 szt
oliwa 1/4 szklanki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: marynowany udziec jagnięcy

Udziec myjemy osuszamy i wkładamy do torebki na mrożonki.Przygotowujemy marynatę-czosnek drobno siekamy i mieszamy z ziarnami pierzu i porwanymi gałązkami rozmarynu,dodajemy sok z cytryny i oliwę.Marynatę wlewamy do torebki z mięsem dodajemy skórki z cytryny szczelnie zawiązujemy i wkładamy na całą noc do lodówki.Udziec wyjmujemy z marynaty osuszamy nacieramy sola i pieprzem.W brytfannie rozgrzewamy oliwę i przyrumieniamy mięso a następnie pieczemy w piekarniku w 200 stopniach 2 godziny.Po 30 min wlewamy wino i od czasu do czasu polewamy mięso sosem z pieczenia.Ziemniaki obieramy myjemy i wkładamy do brytfanki po 1 godzinie pieczenia,solimy przyprawiamy pieprzem i pozostałym rozmarynem,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 02.04.2012 09:45
super
Krystyna32 11.11.2011 00:07
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak