Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki Po Węgiersku :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

NA PLACKI
ziemniaki 10
jajko 2
cebula biała 1
czosnek ząbki 3
sól do smaku
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej do smażenia
natka kolendry
Na gulasz:
polędwica wieprzowa 2
papryka czerwona 1
czosnek ząbki 1
cebula biała 1
pieczarki 5
pomidory 2

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki Po Węgiersku :)

MUSZĘ DAĆ TAK SKŁADNIKI BO TAM JEST ZA MAŁO RUBRYK ;(

Na placki:

10 sporych ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól (wg uznania)
pieprz czarny (wg uznania)
szklanka mąki pszennej (jak za mało dodać więcej)
łyzkę maki ziemnaczanej
olej do smażenia
troszkę posiekanej pietruszki do smaku (można bez jak kto lubi )

Na gulasz:

2 polędwiczki
1 pqpryka czerwona
1 papryka zielona
1 zabek czosnku
1 mała cebulka
4-5 pieczarek
2 pomidory
2 łyżki mąki
2 kostki mięsne
1 łyżeczka papryka czerwona w proszku słodka
sól,pieprz wg uznania
nać do dekoracji


Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, trzemy na tarce do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz i drobno posiekana pietruszkę oraz mąkę dokładnie mieszamy wszystko. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje ciasta i lekko spłaszczamy, placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Myję mięsko i osuszam ręcznikiem papierowym. Papryki i pomidory również myję, z pomidorka ściągam skórki i kroję wszystko w kostkę włącznie z mięsem. Pieczarki obieram kroje w paski. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. W rondlu rozpuszczam margarynę i wkładam mięso na rozgrzany tłuszcz. Posypuję papryką słodką, solą i troszkę pieprzem.(mieszam od czasu do czasu)
Gdy mięsko zaczyna robić się na złoty kolor dorzucam posiekany czosnek wraz cebulką (mieszam) wszystko smażę do zezłocenia się cebuli i czosnku. Po tym czasie zalewam gorąca woda, wrzucam pokrojone wszystkie warzywa + dwie kostki mięsne. Gotuję wszystko 20 minut.
Po upływie 20 min. Mieszam mąkę z wodą energicznie mieszając żeby mi się kluchy nie porobiły.
Zalewam wywar i sosik gotowy.
Na talerz układam placka, polewam gulaszem i przykrywam następnym plackiem. Posypuje natką i podaję :)

SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.11.2012 17:53
Super.
adam1f 12.08.2011 23:24
super
ewaa 26.06.2011 17:08
uwielbiam placki:)
Izabela/bella81 27.05.2011 14:00
mój mąż takie uwielbia:)
IZABELA29 12.05.2011 15:55
pysznie
pawel6 16.04.2011 11:44
uwielbiam takie!
SmacznaPyza 15.04.2011 18:50
bardzo apetyczne
evita0007 15.04.2011 16:58
Ewa a jakie pycha mmm ,,dziękuję :)
ewasylwia 15.04.2011 15:42
pyszniutko wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak