Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe bez mieszania

5.0
(40)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Powidła śliwkowe bez mieszania to prosty przepis, który "robi się sam". Wystarczy jedynie kilka składników, by przygotować smarowidło pełne smaku i aromatu. 

Składniki:

śliwki węgierki 5 kg
cukier 1 kg
ocet 10 % 2 duże łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe bez mieszania

Powidła śliwkowe bez mieszania to bardzo prosty w przygotowaniu przepis. Zastanawiacie się jak zrobić powidła śliwkowe? Wystarczy jedynie oczyścić, pokroić i przełożyć do czystego garnka owoce. Pod wpływem ciepła śliwki rozpadają się i pozostawione same w sobie stworzą przepyszne powidło. Pod żadnym pozorem nie można ich mieszać! Zobaczycie sami, że po ten przepis będziecie sięgać rok rocznie. 

Powidła śliwkowe bez mieszania przepis: 

1. Śliwki wypestkować, posypać cukrem i skropić octem.
Pozostawić na 12 godzin. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 - 6 godzin lub i dłużej w zależności jaką chcemy mieć konsystencję powidełek.


!!! Podczas gotowania absolutnie nie mieszać !!!


2. Po upływie tego czasu energicznie rozmieszać bądź zmiksować.

3. Gorące wkładać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli słoik się nie zassał - zagotować.

Ja robię z tego przepisu corocznie powidełka i proszę wierzyć, jeszcze żadnego garnka nie spaliłam, ale warunkiem sukcesu jest również i to aby garnek wcześniej nie był przypalony.

Są doskonałe do piernika, który mam w swojej księdze przepisów :)

SMACZNEGO :)

Powidła śliwkowe bez mieszania, to ciekawa alternatywa dla klasycznego przepisu na powidła śliwkowe. Wystarczą zaledwie dwa kroki przygotowania, by aromatyczne smarowidło było gotowe! Sprawdźcie inne przepisy na przetwory śliwkowe! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.12.2013 11:16
smaczny zapas na zimę
Ewelina38 27.09.2013 17:35
Aniu uwierz, nic a nic tylko pamiętaj, garnek nie może być nigdy wcześniej przypalony....
Anna169Hosz 26.09.2013 09:19
Jestem zaskoczona? Nic się nie przypala?
Róża1 06.09.2013 08:59
kupuję ten przepis:-)
adelajda 18.08.2013 15:30
domowe najlepsze
Łukasz15 17.03.2013 11:59
Pyszne są takie domowe powidła
kate.500 09.03.2013 23:18
domowe najlepsze
pierniczkowo 19.02.2013 10:31
uwielbiam takie domowej roboty przetwory:)
berys18 05.02.2013 20:46
idealne na zimę
Elżbieta17 15.01.2013 23:26
pycha:)
Dorota37 04.09.2012 07:07
takiego przepisu szukalam
Kas2 21.07.2012 15:10
z pewnością przepyszne
Motorek 05.07.2012 10:42
smaczne
romanrafal
romanrafal 30.05.2012 11:10
pyszne
Norgiusz 13.05.2012 06:47
pyszne
caralajna 07.05.2012 17:17
to lubię
dianix 25.04.2012 20:49
i takie powidła do nalesników-pyszota
fictor123 14.04.2012 07:32
rewelacyjne
olkaaa 05.04.2012 07:46
super
kuklik 23.03.2012 17:29
wspaniałe
Anna152 04.03.2012 16:17
super
teresa18 25.02.2012 21:56
świetne
Krystyna32 06.01.2012 10:20
extra
cooleczka 14.12.2011 09:17
fajny przepis - nie wymaga tyle pracy :)
Wacław 11.12.2011 14:58
b.dobre i smaczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak