Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka majonezowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 1 szkl
majonez 3 czubate łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny
cukier waniliowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Babka majonezowa

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając.Następnie dodawać po jednym żółtku, a na koniec obie mąki z proszkiem do pieczenia.Wymieszać. Dodać majonez, sok z cytryny i cukier waniliowy.Wymieszać dokładnie.Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.(u mnie forma do babki z kominkiem o średnicy 26 cm), wylać ciasto.Piec w temp.180 stopni ok 45 min. lub do suchego patyczka(u mnie piekła się krócej:).Wyjąć.Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 28.10.2012 09:50
bardzo pyszna
madi356 27.03.2012 10:14
musze wypróbować
Juleczka20 30.01.2012 11:41
super babka
katarzyna124 13.04.2011 08:00
Przygotowanie i pieczenie trwało mniej niż godzinę:) Ogólnie jest to jedno z łatwiejszych i \"szybszych\" ciast:)
pacpaw 12.04.2011 21:02
a ile czasu się robi mniej więcej?
agnieszka137 12.04.2011 16:11
nie słyszałam o przepisie z majonezem, więc wypróbuję
katarzyna124 12.04.2011 16:06
Babka jest genialna, upiekłam 30 min temu a już połowy nie ma:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak