Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z makiem i czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1 opakowanie
skórka z cytryny 1 szt.
mleko 0,5 szkl.
aromat rumowy według uznania
masło 250 g
cukier 200 g
jajko 6 szt.
mąka 500 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gorzka czekolada 100 g
cukier puder według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z makiem i czekoladą

Do masy makowej dodać skórkę z cytryny i podgrzane mleko, wymieszać. Czekoladę zetrzeć. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać odrobinę aromatu. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do ciasta. N akońcu dodac masę makową i czekoladę, wymieszać. Babkę piec około 70 min. w temp. 175 stopni. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 21.12.2013 10:19
pyszna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak