Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z czekoladą i rodzynkami w rumie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 40 dag
cukru kryształu 12 dag
rodzynek sułtańskich 10 dag
masła 8 dag
gorzkiej czekolady. 5 dag
drożdży świeżych 4 dag
żółtko jajek 2
jajko 2
soli szczypta
cukier puder do posypania
jogurt waniliowy 250 ml
rum 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z czekoladą i rodzynkami w rumie

Rodzynki umieścić w szklanym naczyniu, zalać rumem i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 4 godziny.

Mąkę przesiać do misy. Dodać cukier, szczyptę soli, pokruszone drożdże, jogurt waniliowy, jajka oraz żółtka. Wymieszać wszystkie składniki i na samym końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać osączone rodzynki oraz czekoladę pokrojoną w wiórki. Ponownie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić na pół godziny. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 30 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 25.10.2011 23:37
pyszne
Nina7 15.04.2011 08:47
drożdżowe z czekolada i rodzynkami - pycha:)
MAR3STA 13.04.2011 18:54
świetne ciasto!
Gosia40 13.04.2011 06:50
wypieki drożdżowe należą do moich ulubionych:)
rosik93 11.04.2011 23:43
mniam
MAŁGORZATA108 09.04.2011 21:48
Znakomite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak