Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Savarin

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
mąka 125 g
cukier 15 g
jajko 2 szt
drożdże 5 g
mleko 1 łyżka
sól do smaku
Syrop:
woda 0,5 l
cukier 250 g
laska wanili do smaku
Krem:
mleko 250 ml
cukier 50 g
żółtko jajek 3 szt
mąka 100 g
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Savarin

Masło roztopić.W salaterce do przesianej mąki dodać cukier,jedno jajko i szczyptę soli.Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka i dodać do ciasta.Wbić drugie jajko i wyrabiać do momentu,gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne,dodać stopniowo masło.Wyrobić powtórnie.Przełożyć do formy o średnicy 20-22 cm z otworem i pozostawić na 30 minut.Piec w temperaturze 200 stopni,25 minut.Wyłączyć piekarnik i pozostawić w cieple na 30 minut.W tym czasie przygotować syrop.Zagotować wodę z cukrem i wanilia.Nasączyć syropem ciasto.Ukręcić krem z żółtek i cukru,dodając mleko i dosypując mąkę.Na koniec zagotować,wlać kieliszek rumu i dokładnie wymieszać.Kremem wypełnić otwór babki.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

motomaniak 01.08.2011 10:12
Pyszne
Ania67 24.05.2011 09:50
muszę wypróbować
Iwona45 21.05.2011 11:22
super;]
magical66 04.04.2011 20:57
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak