Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowe z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały zmielone 1 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl
margaryna 1/2 kostki
jajko 4-5 szt
cukier 1 szkl
sok z cytryny 1/2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
gruszki 2 szt
płatki migdałowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowe z migdałami

Gruszki obrać, pokroić na mniejsze części i od razu skropić sokiem z cytryny. Białka oddzielić do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na jednolitą masę wraz z cukrem i margaryną. Dodać do nich mąke, proszek do pieczenia, zmielone migdały i pokrojone gruszki. Wszystko ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na samym końcu dodać ubite białka i delikatnie wszystko połączyć (np. za pomocą łyżki). Powstałą masę wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 40 minut w 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak