Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli z kaszą gryczaną i serem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
woda 3 łyżka
sól 1/2 łyżeczka
białko 1 sztuka
kasza gryczana 100 gram
ser biały 300 gram
cebula biała 1 sztuka
ziemniaki ugotowane 2 łyzka
sól do smaku
pieprz do smaku
curry 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z kaszą gryczaną i serem

Z przesianej, mąki, jajka, żółtka i wody zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, aby \"odpoczęło\".


Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku. Wymieszać.


Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Połowę placka posmarować białkiem, ułożyć po 1 łyżeczce farszu, robiąc odstępy 3-centymetrowe. Przykryć drugą połową placka, palcami docisnąć ciasto, radełkiem wyciąć kwadraty, z nadzieniem w środku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.


Zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować ravioli porcjami, ok. 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem i gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 27.09.2013 10:28
gratuluję pomysłowości
anemon 23.06.2013 18:42
@Habibi Cuisine, nasze rodziny pochodzą z tych samych stron, potrawa o której piszesz u mnie w domu znana jest pod nazwą klops z kaszy i ma składniki niemal dokładnie takie same jak w tych pierogach. Kuchnia kresowa jest niezwykle prosta i smaczna dlatego często do niej sięgam.
Habibi 22.06.2013 21:04
Farsz w tych pierożkach przypomina mi pewną wschodnią potrawę, którą moja Babcia wspominała z sentymentem, opowiadając o czasach dzieciństwa i młodości w Tarnoplu :) Kasza gryczana, twaróg i ziemniaki, a do tego usmażona cebulka + ew. zrumieniony boczuś - wyrobione na zwartą masę i upieczone w piekarniku :) Uwielbiam ten smak :)
alaaa 07.05.2013 21:33
pyszności,moje smaki
IZABELA29 26.04.2013 09:38
pyszne jedzonko
Aneta41 26.03.2013 11:14
mmm bardzo lubię kaszę gryczaną, więc na pewno by mi smakowało
barbara11561 23.03.2013 14:27
bardzo ciekawe,z kaszą jeszcze nie jadłam:)
caralajna 30.12.2012 08:16
ładnie wyglądają
jozefinach 14.05.2012 00:34
Piękne.
ben-ka 17.12.2011 10:07
ale Ty masz zdolności! podziwiam,podziwiam:)
Sarenka 15.12.2011 18:43
Ciekawy pomysł i super efekt
IZABELA29 03.10.2011 08:20
świetne takie domowe, a radełka nie mogę spotkać w żadnym dużym sklepie chyba za słabo szukam.
maryśka 09.09.2011 08:41
świetne
misia53 05.07.2011 17:11
oj, zjadłabym....
Ewelina38 10.06.2011 09:43
bardzo apetyczne
Agiatis 09.06.2011 21:39
smacznie wyglądają:)
Margo1 09.05.2011 07:55
pyszne
Magdalena1110 09.05.2011 07:21
pycha
anemon 29.04.2011 07:20
Ja nie jestem specjalną fanką kaszy gryczanej, ale w tych pierożkach bardzo mi ona odpowiada.
Iwona51
Iwona51 28.04.2011 09:54
muszą być smaczne
caroline1983 31.03.2011 12:28
Fajny pomysł na pierogi
kanu83 20.03.2011 22:47
skusze sie
mysza666 19.03.2011 16:32
Nie jadłam jeszcze czegoś takiego, ale wygląda apetycznie:)
eli82 17.03.2011 09:18
ślinka leci :-)
anemon 13.03.2011 17:25
dziękuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak