Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołacz z serem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

do masy
mąka
drożdże
cukier
sól
mleko
jajko
masło
ser biały
żółtko jajek
cukier waniliowy
kasza manna

Przepis i sposób przygotowania na: kołacz z serem

Ciasto:

mąka 4 szklanki
drożdże 1 opakowanie
cukier 1/2 szklanki
sól
mleko 2 szklanki
jajka 2 szt
masło 3 łyżki

Masa:

ser biały 1 kg
jajka 2 szt
żółtka 2 szt
masło 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
kasza manna 3 łyżki

Ciasto zagniatamy, wstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.
Ser mielimy i łączymy z roztopionym masłem, kaszą manną. Jaja ubijamy z oba cukrami i dodajemy do masy serowej. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Z ciasta formujemy placuszki, w środek dajemy masę serowa i zamykamy.
Można posmarować rozkłóconym białkiem.
Pieczemy w temp 200 stopni ok. 20-30 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.09.2012 16:32
pyszny :)
Henryka2 11.03.2011 20:47
Apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak