Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto jabłkowo-jaglane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

proso 150 gram
margaryna 100 gram
twaróg 100 gram
miód 200 gram
jajko 4 szt.
skórka cytrynowa
esencja waniliowa
rum 1 łyżka
mąka pszenna 100 gram
proszek do pieczenia 1 opakowanie
rodzynki
cynamon Prymat
płatki migdałowe do posypania
jabłko 4-5 duże

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto jabłkowo-jaglane

Proso umyj, zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj 5-8 minut, aż prawie całkowicie wchłonie wodę. Przykryj i odstaw na godzinę do spęcznienia.
Utrzyj margarynę z twarogiem i miodem, a następnie, ciągle ucierając, stopniowo dodawaj żółtka, potem esencję waniliową, skórkę cytrynową, rum i ostudzone proso. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo na przemian z białkami ubitymi na sztywną pianę.Delikatnie połącz składniki.
Na koniec dodaj pokrojone jabłka, cynamon i rodzynki. Włóż ciasto do dużej posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy, wyrównaj powierzchnię, posyp płatkami migdałowymi i piecz 1 godz. w temp. 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.08.2011 10:51
nigdy takiego nie robiłam
halinka1011 10.03.2011 07:57
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak