Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 10 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
wiórki kokosowe 5 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
śmietana 30% 500 ml
sok z czarnej porzeczki 4 łyżki
dżem porzeczkowy 150 g
wiśnie kandyzowane 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i wiórki kokosowe.
Dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w temp. 190*C.
Po upieczeniu studzimy, ciasto kroimy na trzy placki.
Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem.
Spodni placek smarujemy połową dżemu i 1/3 śmietany.
Przykrywamy kolejnym plackiem, skrapiamy sokiem porzeczkowym, smarujemy resztą dżemu i 1/3 śmietany.
Przykrywamy trzecim, ostatnim plackiem. Cały tort smarujemy resztą śmietany.
Ozdabiamy rozetkami śmietany, wisienkami kandyzowanymi i dekorujemy wg uznania lub okoliczności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 27.05.2011 12:02
bardzo fajny
Neetka90 08.04.2011 07:27
wspaniale wygląda
SyMiki 17.03.2011 18:18
pychotka
Dorota59 08.03.2011 17:34
po prostu arczydzieło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak