Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułgarska mamałyga

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 5 łyżek
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler ćwiartka
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
grzyby suszone 4 szt
sól do smaku
pieprz
bazylia
Majeranek suszony Prymat
ser żółty 10 (tarty, ostry)
kasza kukurydziana 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: bułgarska mamałyga

Gotujemy trzy szklanki wody ze szczyptą soli,do wrzątku wsypujemy kaszę,mieszamy by nie zrobiły się grudki,gotujemy 15 min i wykładamy do zimnego naczynia,gdy już wystygnie kroimy ją w kostkę.Grzyby gotujemy w małej ilości wody i drobno kroimy,cebulę siekamy,dajemy na patelnie aż się zeszkli.Marchewkę pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach i podsmażamy razem z cebulą,dodajemy grzyby z wywarem,przecier pomidorowy i dusimy przez około 15 min,przyprawiamy solą pieprzem i ziołami i trzymamy na małym ogniu przez 5 min.Kaszę zalewamy powstałym sosem posypujemy startym serem i pieczemy piekarniku 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AgaS10 11.06.2011 20:51
super:)
Kuchareczekjeden 11.06.2011 20:22
fajna,lubię takie jedzonko
Daria14 05.03.2011 12:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak