Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
cukier puder 1 szkl
jaja 4 szt
mąka 2,5 szkl
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
cukier waniliowy 4 łyżeczki
cynamon 3 łyżeczki
cukier kryształ 2 łyżki
masło 12 dag
jabłka 1 kg
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami i kruszonką

Margarynę i żółtka utrzeć z cukrem pudrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego na puszystą masę. Następnie dodać 2 szkl mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać. Z pozostałej mąki, masła, żółtek, cukru i cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Brytfannę wyłożyć folią aluminiowa, posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, ułożyć obrane i pokrojone jabłka, oprószyć cynamonem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.10.2012 22:13
Musi być pyszne.
mirosława4 15.03.2011 21:08
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak