Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto \"Smaczek\"
Ciasto makowe: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej delikatnie, lecz dokładnie ubijamy. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia oraz mąkę, delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć piany. Ciasto wylewamy na blachę, pieczemy 30-40 minut w temp. 180*C.
Krem: Z mleka odlewamy pół szklanki. Roztrzepujemy w szklance z mlekiem żółtka oraz oba rodzaje mąk. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy przygotowany z żółtek budyń i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszamy. Masa ma być gęsta. Następnie miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu, ucieramy na gładką masę.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy, aby lekko stężały.
Przełożenie placka:
-biszkopt
-połowa masy budyniowej
-ciasto makowe
-druga połowa masy
-delicje
-całość zalewamy tężejącymi galaretkami.