Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kolorowe z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
żółtko jajek 8 szt
cukier 8 łyżek
mąka 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kolorowe z makiem

Jajka ubić z cukrem, dodać mąke z proszkiem i upiec biszkopt.
Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół

Placek makowy:
8 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodać mąke z proszkiem i mak.Wymieszać i upiec. Po wystygnięciu przekroić i przełożyć powidłami.

Masa śmietanowa:
galaretka czerwona i zielona
śmietana kremówka - 1\\2 l.
Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuścić w 1 szkl. wody, każdą osobno. Ubić dobrze schłodzoną śmietanę, rozdzielić na pół do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną, a do drugiej zieloną, dobrze wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt przekrojony + masa czerwona + placek makowy posmarowany powidłami + masa zielona + biszkopt. Można polać polewą, ale i bez niej ciasto wygląda bardzo apetycznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak