Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielosmakowe ciasto.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 4 łyzki
migdały zmielone 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wielosmakowe ciasto.

Z podanych składników pieczemy biszkopt.

Ciasto orzechowe :
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
10 dkg zmielonych orzechów
1 stołowa łyżka bułki tartej
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 stołowa łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Z podanych składników pieczemy biszkopt.

Ciasto kokosowe:
składniki te same + 10 dkg kokosu i 1 łyżka maki ziemniaczanej. Pieczemy biszkopt.

Ciasto makowe :
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
½ szklanki suchego maku (sparzonego,dobrze odsączonego i 2 krotnie zmielonego przez maszynkę)
1 czubata łyżka bułki tartej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyzki mąki pszennej

Ciasto czekoladowe:
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka czubata kakao
1 lyżka bułki tartej
1 lyżka soku z cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
1 szklanka cukru
2 szklanki
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyzka mąki ziemniaczanej (razem 6 dkg)
2 żółtka +1 jajo
2 kostki masła
kieliszek spirytusu
kawa rozpuszczalna -1 łyżka czubata
Z podanych składników na masę przygotowujemy krem budyniowy, czyli z mleka,cukru,żółtek i jajka oraz mąki gotujemy budyń.Ostudzony wkręcamy do masła.Na końcu dodajemy spirytus.Dzielimy masę na 2 części: do jednej dajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilosci wody kawę rozpuszczalną.

do nasączania :
dżem morelowy(mandarynkowy) i 100ml czystej wódki lub rumu
Dżem lekko podgrzewamy w gorącej kąpieli wodnej i łączymy z alkoholem(rumem lub czystą wódką).
Przekładamy warstwy tortu najpierw cieniutko smarując dżemem, na to cienko część kremu, następnie kolejny blat i tak do końca.

Wierzch smarujemy masą i posypujemy grubo posiekanymi orzechami(mozna je wczesniej skropic alkoholem)i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Odstawiamy do schłodzenia, dobrze gdy ciasto przełożymy dzień przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 02.12.2011 12:47
musi być pyszne
anja3107 16.02.2011 20:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak