Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z polewą czekoladową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 6 dkg
mąka 7.5 dkg
jaja 2 szt
woda 150 ml
śmietana 0.2 l
cukier waniliowy 30 g
czekolada gorzka 200 g
masło 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z polewą czekoladową

Zagotować wodę z masłem w rondelku, odstawić. Wsypać całą mąkę, dokładnie wymieszać i jeszcze raz postawić na ogniu. Stale mieszać aż masa będzie odstawać od ścianek naczynia. Do ciepłego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać. Rozłożyć ciasto w małych porcjach na papierze i piec do 30 minut w temp.200 stopni.
Ubić śmietanę z cukrem i wypełnić nią ptysie. Rozpuścić czekoladę z masłem, tą polewą polać ptysie i podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna56 23.04.2012 12:56
Wspaniałe
tomek18 19.12.2011 08:25
super
anoosia 17.08.2011 09:54
po prostu mniam!
ziutula
ziutula 17.06.2011 06:58
pyszne słodkości....
KasiaK90 02.03.2011 01:36
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak