Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka rolada

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szt
białko 8 szt
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
sól 1 1
śmietana 30% 0,5 szt
cukier wanilinowy 3 łżki
owoce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka rolada

Żółtka ubić z łyżką cukru,dodać przesianą mąkęi kako Ubić pianę z białek.Połowępiany dodaćdo ciasta.Blaszkę do pieczenia wyłozyć pergaminem ,wylać ciasto i rozprowadzić cienkąwarstwę 1cm piec około 15 min.Gorące ciasto przełożyćna wilgotną szklankę i zwinać w scisłąroladę.Pozostawićdo wystygnięcia.W tymczasie ubić śmietanę z cukrem i wanilia,dodac reszte piany z białek,wymieszać zowocami.Ciasto delikatnie rozwinąć,posmarować kremem i powtórniezawinąć.Plasterek takiej rolady to zaledwie 140 kcal

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak