Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka ziołowo - cebulowa

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 sztuki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 3 łyżeczki
mąka pszenna kilka łyżek
olej do smażenia
Sól ziołowa jodowana Prymat
nalewka 50 ziołowa
karkówka 1-1,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka ziołowo - cebulowa

Chudy kawałek karkówki bez kości umyłam, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam w niezbyt cienkie plastry i lekko rozbiłam tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyłam z obu stron solą ziołową i posypałam dość obficie ziołowym pieprzem. Następnie lekko oprószyłam mąką. Smażyłam partiami na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Zrumienione z obu stron na silnym ogniu przekładałam do rondla. Na tej samej patelni podsmażyłam obrane i pokrojone w ćwierć krążki cebule a gdy się zrumieniły podlałam je 3/4 szkl. wody i zagotowałam żeby z dna patelni odkleiły się resztki przyrumienionej mąki. Całość przelałam do mięsa. Dodałam jeszcze 50 g ziołowej nalewki (miałam litewski Suktinis) i dusiłam wszystko na małym ogniu pod przykryciem aż mięso było zupełnie mięciutkie, ok. 1 godziny. Podałam z kaszą i jarzynką z marchewki i groszku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 25.09.2013 19:13
wspaniałe danie
olkaaa 30.11.2012 08:04
bardzo fajny przepis
Misia90 13.09.2011 09:48
ekstra
Marysia 13.09.2011 09:35
super
Karolina69 13.09.2011 09:24
fajne
Magda60 10.07.2011 13:31
super
magduś83 06.07.2011 14:13
rewelacja
Iwona56 19.05.2011 21:04
świetnie zrobione
jasiek 03.05.2011 03:32
wygląda świetnie
jasiek 03.05.2011 03:32
wygląda świetnie
Grazyna0211 02.03.2011 11:48
sama dobroć pychota!
agnieszka214 04.02.2011 11:53
super smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak