Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa z kiszeniaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek kiszony 50 dag
kostka rosołowa 2 szt.
woda 1.5 l
rosół 1,5 l
marchew 3 szt.
seler 1/3 szt.
cebula 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
czosnek 1 szt.
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
ziele angielskie 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa z kiszeniaków

Do rosołu wrzucić obraną marchewkę, seler, cebulę przeciętą na pół. Gotować 15 min, dodać pieprz, liść, ziele angielskie. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi. Połączyć z rosołem.
Wyjąć warzywa, posiekać drobno selera oraz marchewki. Wrzucić z powrotem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek pokroić w drobną kosteczkę, poddusić z ogórkami na łyżce masła.
Gdy ziemniaki zrobią się miękkie, dodać do zupy ogórki, zagotować całość razem.
Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać, wlać do zupy, wymieszać. Posypać z wierzchu natką pietruszki lub koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.07.2011 12:45
super
Angelika10 17.06.2011 22:32
Bardzo lubię ogórkową pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak