Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizzę pszenno kukurydziane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka kukurydziana 1 szklanka
cukier 1 lyzeczka
drożdże 5 dag
oliwa 5 lyzek
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę pszenno kukurydziane

przygotowanie ciasta zaczac od wymieszania drozdzy z dwiema łyżkami pszennej mąki, łyżeczki cukru i dwóch, trzech łyżek letniej wody - tą mieszaninę odstawic w ciepłe miejsce - jeśli po kilkunastu minutach zacznie \"pracować\" i co najmniej podwoi swoją objętość zabrac się za właściwy etap przygotowania ciasta.
Oba rodzaje mąki przesiac na stolnicę i mieszac dokładnie ze sobą. Dodac sól i tyle letniej wody by otrzymać niezbyt twarde ciasto. Ciasto dokładnie wyrabiac, w razie potrzeby podsypując mąką. Kiedy jest jednolite, dodac oliwę i ponownie wyrabiac, aż wchłonie cały płyn. Ciasto przykryc i odstawic w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
Po tym czasie wyrabiac je jeszcze raz przez kilka chwil - jeśli jest bardzo miękkie, dodac trochę maki pszennej.
Z ciasta formowac okrągłe placki o grubości około 1 cm,. Smarowac oliwą i nakładac nadzienie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.07.2012 12:39
extra
Izabela28 19.04.2012 16:32
fany przepis:)
motomaniak 11.12.2011 13:46
ciekawe jak smakuje
Magdalena1110 08.10.2011 00:31
dobre
marta1371 27.08.2011 22:37
Wypróbuję
bursztynek 26.08.2011 23:07
ooo, takiego ciasta jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak