Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki w cieście drożdżowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
drożdże 4 dkg
mleko 1/2 szklanki
cukier 1 łyżka
żółtko jajek 3 szt
masło 1/2 kostki
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
kapusta kiszona 40 dkg
grzyby suszone 4 dkg
cebula 1 szt.
tłuszcz do smażenia
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki w cieście drożdżowym

Przygotować słone ciasto drożdżowe dodając odrobinę gałki muszkatołowej. Odstawić do wyrośnięcia. Suszone grzyby namoczyć, ugotować i pokroić. Ugotować kiszona kapustę, odcedzić i drobniutko posiekać. Podsmażyć na tłuszczu pokrojoną w drobne kawałki cebulę, dodać kapustę i grzyby i krotko razem dusić. Zdjąć z ognia i wymieszać z surowym jajkiem oraz przyprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy do grubości około 0,5 cm, pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat posmarować nadzieniem i zwinąć. Ułożyć kapuśniaczki na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika, a gdy wyrosną posmarować je jajkiem. Jeśli nie wszystkie kapuśniaczki zostaną zjedzone od razu to należy je trzymać zawinięte w folię aluminiową w lodówce i przed podaniem podgrzać je.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 29.01.2012 22:22
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak