Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane gołąbki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 szt
mięso mielone 70 dag
jaja 1 szt
cebula 3 szt
pomidor 1 szt
czosnek 1 ząbek
boczek 10 dag
ser żółty 5 dag
jogurt naturalny 20 dag
masło 5 dag
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane gołąbki

liście kapusty opłukać w wodzie i osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju, połączyć z jajkiem i dodać do mięsa mielonego, wymieszać. przyprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować kotlety i zawijać je w liście kapusty. Pomidora umyć, obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gołąbki ułożyć w naczyniu, położyć na nie pomidora i pokrojony w kostkę boczek, polać sosem. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do gołąbków. zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 90 minut, pod koniec posypać startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 19.01.2011 16:38
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak