Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta bakaliowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 gram
cukier 125 gram
masło/margaryna 125 gram
sól szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
woda 2 łyżki
Nadzienie:
morele suszone 100 gram
rodzynki 100 gram
orzechy piniowe 50 gram
figi suszone 50 gram
wódka 25 ml
żurawina 50 gram
białko 3 sztuki
żółka 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
mleko 1/4 szklanki
orzechy włoskie 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta bakaliowa

Na blat wsypuje skłandiki na ciasto i wyrabiam kruche ciasto. Następnie umieszczam je w zamrażalniku na około 1 godzinę, aby stwardniało. Kruche ciasto wyjmuje z zamrażalnika i wałkuje. PRzygotowane ciasto umieszczam w formie na tarte. Ciasto dziurawie widelcem z każdej strony i układam na ciasto folię z dodatkiem ,np. fasolek(aby podczas pieczenia ciasto nie urosło. Wstawiam do piekarnika na około 10 minut w 200 C. Po tym czasie zdejmuje folię z fasolkami i piekę jeszcze około 5 minut. Przygotowaną tartę studzę. W międzyczasie obieram orzechy i je krusze na mniejsze części. Do blendera umieszczam suszone owoce i wszystko mielę na mniejszcze części. Do zmielonych orzechów i owoców dodaje wódkę. Białka ubijam na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru pudru, zółtka ubijam na puszystą pianę wraz z cukrem. Do zmielonych owoców i orzechów dodaje białka jaj i zółtka, wszsytko łącze ze sobą. Następnie wylewam masę bakaliową na ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 30 minut. Podawać po wystudzeniu ciasta. Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 17.03.2011 22:36
poproszę kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak