Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślane rogaliki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 i prawie 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1,5 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
olej 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
mleko ciepłe 1 szklanka
masło/margaryna 60 gram
drożdże 25 gram
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Maślane rogaliki

Do miseczki wsypać mąkę i sól. W letnim mleku z dodatkiem cukru rozpuścić świeże drożdże. W międzyczasie rozpuścić masło i ostudzić je. Do miseczki wlać mleko, dodać rozpuszczone masło(minimalnie pozostawiając w rondelku), 2 jajka, sok z cytryny i olej. Z powstałych składników wyrobić ciasto drożdżowe. Włożyć je do miseczki , przykryć ręcznikiem i poczekać około 1 godzinę, aż wyrośnie. Po tym czasie wyrobić około 12 rogalików- każdego w środku smarując odrobiną rozpuszczonego masła(np. pozostałość z rondelka po rozpuszczeniu masła). Przygotowane rogaliki przykryć ręcznikiem i poczekać około 30 minut. Po tym czasie 1 jajko roztrzepać i posmarować nim przygotowane rogaliki. Każdego rogalika posypać makiem. Piec około 25 minut w 230 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak