Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy sok pomidorowy z dodatkiem selera naciowego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mocno dojrzałe mięsiste pomidory (lima, pliska i inne) 5 kg
sól do smaku
cukier do smaku
seler naciowy 3-5 gałązek
i/ lub pietruszka zielona duży pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sok pomidorowy z dodatkiem selera naciowego

Pomidory i zieleninę umyć, osuszyć.
Umyte pomidory pokroić, usunąć przejrzałe nasionka (są gorzkie) rozgnieść drewnianym tłuczkiem w kamiennej misie i rozgotować je na małym ogniu we własnym soku - bez dodatku wody (pilnować by się nie przypaliły.
Podgotowane pomidory możemy podzielić na 2 rondle i do jednego dodać seler naciowy, a do drugiego dorzucamy natkę pietruszki, chwilę razem gotujemy.
Gorącą masę przecieramy ręcznie za pomocą drewnianej pałki i perlonowego sita lub blenderem.
Jednak najlepiej jest przepuścić masę przez sokowirówkę.
Jeśli mus pomidorowy jest zbyt gęsty, przecedzam go przez gazę i gęsty przecier odkładam, dodaję go później do zrobionego przecieru pomidorowego.
Do 1 litra soku soku dodajemy od 5 do 7 gram soli i od 10 do 30 g cukru.
Po wymieszaniu soku z solą i cukrem przelewamy sok do buteleczek lub słoiczków i pasteryzujemy w temp. ok 90 stopni C od 15 do 20 minut ( w zależności od pojemności opakowania).
Po pasteryzacji przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak